Манастир Тумане
Date

04/03/2013

Category

Обиђите

Налази се у прелепом природном амбијенту чисте и незагађене природе, где тишину и спокој нарушава само Туманска река, на само 9 км од Голупца.

Зидан је у XIV веку, уочи Косовског боја, и посвећен светом архангелу Гаврилу. Задужбина је Милоша Обилића. Читав је саграђен у српско-византијском стилу и красе га буфоре и монофорни прозори.
Манастир је у Првом и Другом српском устанку био спаљен и разорен, а обновљен у доба кнеза Милоша Обреновића. Године 1910. је тајно миниран, па срушен до темеља и поново изграђен 1924. године; године 1993. је потпуно живописан и обновљен.
Данас, манастир поседује објекте за конак свештенства и друге економске зграде и женски је манастир у ком живе четири монахиње, један духовник и један свештеник. Од реликвија, поред моштију светог Зосима, треба поменути и Свету чудотворну икону руску.
Околина манастира Тумане представља предео изузетне природне лепоте, а посебност овог споменика природе јесте и бигрена акумулација. У самом бигру налазе се традиционална чесма где се приносе дарови умрлим душама и стара буково-храстова шума.
Сва права задржана © Туристичка организација Голубац